English site

Rejser til Det Mergui Øerne


Uspolerede strande

Seafood

Mergui Øerne

Mergui Øerne, som administartivt kaldes Taninthayi Divisionen, er blandt Burmas helt store gemte naturperler – og Lonely Planet går så vidt som til at kalde det et ”pristine dreamscape” – eller ufordærvet drømmelandskab. Strøget ud med rund hånd i Andamanerhavet, består ø-gruppen af ikke mindre en 900 småøer -hvoraf de fleste er ubeboede.
Det er ikke kun øerne i sig selv, men også havet omkring øerne, der er et skatkammer af skjulte skatte. Havet er fyldt med jomfruelige koraler, eventyrlige fisk og et dyreliv, der gør området til et paradis for dykkere. Til trods for flere undervandsekspeditioner i området er dette havs økosystem og biodiversitet stadig meget ukendt. Her er det derfor endnu muligt at ”gå” på opdagelse!

På Mergui-øerne står tiden stille; fortid og nutid smelter sammen i et fyrværkeri af sanseoplevelser og koloristisk skønhed. Øgruppen er nærmest isoleret og netop derfor findes her en overvældende rig flora og fauna: Papegøjer, hornbiller, havørne og traner fylder himlen med liv og lyd. Vilde aber, vilde køer, elefanter, rådyr, vildsvin, krokodiller, tigre og næsehorn lever i jungle og på stepper.
De eneste mennesker på øerne er havsigøjnerne; en befolkningsgruppe, der på normadevis sejler rundt mellem øerne. Denne befolkningsgruppe har gennem generationer været det eneste folkeslag, der beboede Mergui Øerne.

Moken eller Salone er deres oprindelige navn, men er også en livsstil hvor de halvdelen af året bor på land og den anden halvdel af året sejler rundt mellem øerne og bor på deres både, har givet dem tilnavnet havsigøjnere. Bemærkelsesværdsigt benytter Salonefolket i dag selv samme typer både og fisketeknikker, som de har gjort gennem generationer.
De er desuden blevet kaldt havfruefolket pga. deres veludviklede evne til at dykke dybt og længe, med hjemmekomponerede dykkerbriller af træ og glasstumper fra flasker som eneste udstyr. Man regner med, at der i dag kun er ca. 5000 Salone tilbage over hele ø-gruppen samt i de andre dele af Andamanerhavet.  

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314